#ude2021: Upoznajte Maiúa, Elisabettu, Alinura i Beknura – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

#ude2021: Upoznajte Maiúa, Elisabettu, Alinura i Beknura

  6 min za čitanje   6 komentara

Kasno noćas na streaming platformama objavljen je službeni album Dječjeg Eurosonga, kojeg možete poslušati na ovoj poveznici. Na albumu nalaze se i pjesme današnjih zemalja, od kojih smo prošle godine na pozornici gledali samo jednu. Što o njima misle naši urednici Bartol, Emilia i Mate, pročitajte u nastavku.


Irska

Izvođač: Maiú Levi Lawlor
PjesmaSaor (Disappear)

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2015.
Najbolji plasman: 10. mjesto (2016.)
Najlošiji plasman: 15. mjesto (2017.2018.)
Prošlogodišnji predstavnik: Nisu nastupali

Predizbor i biografija izvođača

Irska je još jedna povratnička zemlja na ovogodišnjem Dječjem Eurosongu, i kao prije povlačenja, svog su predstavnika tražili putem Junior Eurovision Éire. Sve emisije snimljene su tijekom ljeta, a u listopadu je prikazano kako je od 28 kandidata odabran Maiú Levi Lawlor. U studenom je izašla interno odabrana pjesma Saor (Disappear), koju su Niall Mooney, Lauren White MurphyBrendan McCarthy, LA Halvery, Anna Kearney (irska predstavnica na Dječjem Eurosongu 2019.), Anna Banks (sestra irske predstavnice na Dječjem Eurosongu 2015. Aimee) i Cyprian Cassar. Tekst pjesme govori o situaciji u kojoj se našla svaka osoba za vrijeme Covida-19.

Maiú ima 14 godina i dolazi iz mjesta Greystones, koji se nalazi na istočnoj obali Irske. Unatoč tome što je veoma mlad, ima iskustva u nastupanju, pa je s 10 godina nastupao u RTÉ-ovom Late Late Toy Showu i u London Palladiumu pred sucima britanskog Supertalenta. Osim pjevanja, nastupa u kazalištu mladih, igra košarku i svira klavir (kojeg je počeo svirati kada je ostao doma zbog Covida-19), a od kućnih ljubimaca ima psa Caspera, koji je cavachon.

Mišljenje urednika

Bartol Stopić: Iskreno ovo mi je čak i slabašni bopić. Kao nije mi ono wow padam na guzicu, ali za Irsku pogotovo ovo je dosta dobro. Malo Avril Lavigne vibrica, brža pjesma, zapravo uopće nije loše. Zaslužuju top10, no bojim se još jednog bottom 5 za njih – Dječji Eurosong je čudan.

anketa 1812

Irska DE 2021.

Ukupno glasova: 35

 • Dobra je (4) [12 / 34%]
 • Ne sviđa mi se (2) [9 / 26%]
 • OK je (3) [9 / 26%]
 • Užasna je (1) [4 / 11%]
 • Jako mi se sviđa (5) [1 / 3%]

Italija

Izvođač: Elisabetta Lizza
PjesmaSpecchio (Mirror on The Wall)

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2014.
Najbolji plasman: pobjeda (2014.)
Najlošiji plasman: 16. mjesto (2015.)
Prošlogodišnji predstavnik: Nisu nastupali

Predizbor i biografija izvođača

Iako je prvotno odbila nastupati na Dječjem Eurosongu 2021., talijanska televizija Rai do rujna je promijenila mišljenje i ipak odlučila vratiti se na natjecanje nakon jednogodišnje pauze. Odabir predstavnice odvijao se “ispod radara”, te je u studenom napokon objavljeno kako će pobjedničku zemlju Eurosonga 2021. i organizatoricu Eurosonga 2022. predstavljati Elisabetta Lizza. Njezina pjesma Specchio (Mirror On The Wall), u čijem autorskom timu sjede Fabrizio Palaferri, Stefano Rigamonti, Marco Iardella i Franco Fasano, predstavljena je dan poslije.

Elisabetta je rođena 19. svibnja 2009. u provinciji Brescia, koja se popularno zove Franciacorta (hrv. Mala Francuska). Prije nego će stupiti na pozornicu Dječjeg Eurosonga, skupljala je iskustvo nastupanja na lokalnim pjevačkim natjecanjima protekle tri godine. Osim pjevanja, bavi se plesanjem i sviranjem klavira, te priznaje da je jedina stvar koja ju više veseli od klavira – jedenje talijanske hrane s obitelji i prijateljima. Za svoje omiljene izvođače istaknula je Sama Smitha, Brunu Marsa i, naravno, pobjednike Eurosonga 2021., grupu Måneskin, dok joj je omiljeni sportaš plivačica, svjetska i olimpijska prvakinja Federica Pellegrini.

Mišljenje urednika

Emilia Giacometti: Da Rai ide na isti recept kao i na velikom Eurosongu – ide. Uspijeva li? Pa ne znam baš, možda je trebalo proraditi na tome da ne zvuči kao demo za RiRock natjecanje bendova. Međutim, kada preslušam ostale zemlje, Italija se svakako ističe, i tko zna, ako njezini talijanski idoli dobiju zadatak da pozove na glasovanje, mogla bi Elisabetta dobro proći.

anketa 1813

Italija DE 2021.

Ukupno glasova: 41

 • Jako mi se sviđa (5) [29 / 71%]
 • Dobra je (4) [5 / 12%]
 • OK je (3) [4 / 10%]
 • Užasna je (1) [2 / 5%]
 • Ne sviđa mi se (2) [1 / 2%]

Kazahstan

Izvođač: Alinur Khamzin & Beknur Zhanibekuly
Pjesma: Ертегі әлемі (Fairy World)

Povijesne činjenice s DE-a

Prvi nastup2018.
Najbolji plasman: drugo mjesto (2019., 2020.)
Najlošiji plasman: šesto mjesto (2018.)
Prošlogodišnji predstavnik: Karakat Bašanova – Forever (drugo mjesto, 152 boda)

Predizbor i biografija izvođača

I ove se godine Kazahstan odlučio na biranje predstavnika putem nacionalnog izbora, na kojem je sudjelovalo desetero izvođača. Međutim, na samom kraju natjecanja nastao je manji kaos po uzoru na Eurosong 1969. i 1991., jer su dvojica izvođača (Alinur Khamzin i Beknur Zhanibekuly) imala isti postotak (30,5%). Nakon vijećanja, odlučeno je kako će oba dječaka ići u Pariz, no da će izvesti pjesmu koja je osvojila više glasova žirija, a to je Fairy World. Pjesmu su napisali Nurbolat Qanay i Gabriel Boileau Cloutier, dok je na tekstu na francuski preveo Ferran Aguilar, bioinženjerski student iz Andore koji radi prostetiku od LEGO kockica (i na taj način konstruirao je prostetičku ruku Beknuru). No zbog pandemije Covida-19, još uvijek nije poznato hoće li oni doputovati u Francusku.

Svojom pjesmom Alinur i Beknur nas pozivaju da slobodno živimo u svijetu naših maštanja.

Jedanaestogodišnji Alinur je rođen u Oralu i unatoč svojoj dobi maher je u pjevačkim natjecanjima. Tako je nastupao po pjevačkim festivalima diljem područja bivšeg Sovjetskog Saveza, a osim pjevanja, zainteresiran je za robotiku, šah i sviranje klavira.

S druge strane, devetogodišnji Beknur dijete je diplomata, te trenutno živi u Strasbourgu. Unatoč tome što je rođen s fokomelijom, Beknurov životni moto je “ništa nije nemoguće”, i takav stav pomaže mu da bude uspješan u matematici, zemljopisu i umjetnosti.

Za svog omiljenog sportaša obojica su istaknuli boksača Gennadija Gennadjeviča Golovkina.

Mišljenje urednika

Mate Landeka: Iza pjesme stoji jaka poruka i kapa dolje za ovaj pokušaj i pokazivanje uključivosti. Sama pjesma mi je solidna, ali nekako i preozbiljna za Dječji Eurosong. Ako bude kao i dosad, Kazahstanci će pripremiti odličan nastup pa me baš zanima što nam spremaju za ovakav tip pjesme.

anketa 1814

Kazahstan DE 2021.

Ukupno glasova: 34

 • Ne sviđa mi se (2) [11 / 32%]
 • OK je (3) [11 / 32%]
 • Jako mi se sviđa (5) [6 / 18%]
 • Dobra je (4) [4 / 12%]
 • Užasna je (1) [2 / 6%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
0
PODIJELI ČLANAK

Rasprava6

 1. Sekret — 4. prosinca 2021. u 18:03

  Irska – Ocjena 3 i moje 17.mjesto
  Italija – Ocjena 5 i moje 4.mjesto
  Kazahstan – Ocjena 3 i moje 15.mjesto 🙂

 2. LoveWave — 4. prosinca 2021. u 10:09

  IRSKA – iskreno, irski jezik mi ne smeta… Dapače, volim slušati raznolikost jezika na eurosongu. Ali ova pjesma mi je dated čak i za dječje natjecanje. Nekako mislim da se neće istaknuti toliko da bi skupila neke velike bodove. Maiu je simpatičan i ovakav ti pjesme mu baš pristaje, ali… 😐
  ITALIJA – meni uopće ne smeta Maneskin recept. Zašto se netko na dječjem eurosongu ne bi okušao i u tom smjeru? Pogotovo kada dobijemo ovako dobru pjesmu i pjevačicu. Mislim da se ne trebamo plašiti za visoki talijanski plasman. 🙂
  KAZAHSTAN – nakon prošlogodišnje savršene balade, sada dobijemo ovo… ne znam što bih rekao osim da mi se ovo niti malo ne sviđa. Ove godine, nažalost, zaslužuju bottom. 🙁

 3. Chandler — 3. prosinca 2021. u 16:46

  Irska – Irce nece pa nece. Ako se 2019. sa onom predivnom pesmom nisu proslavili, nece ni sa ovom koja zvuci kao uvodna spica za Digimone. 2/5
  Italija – Mrka kapa, nit smrdi nit mirise. Mislim da prolazi dobro kod zirija. 3/5
  Kazahstan – Nisam nesto impresioniran pesmom, ali sve mi se cini da igraju na kartu sazaljenja. 2/5

 4. SwedenEurovisionFan — 3. prosinca 2021. u 15:53

  Kakva grupa, goru (za moj ukus) teško da ste mogli stavit 😂

  KAZAHSTAN – Dosadna pjesma, koju pokušavaju izvući igranjem na kartu toga da će Beknur bit prvi izvođač u povijesti Dječjeg Eurosonga koji ima takvu bolest. Vjerojatno najveće razočarenje ovogodišnjeg Dječjeg Eurosonga s obzirom na to što su slali prethodnih godina…
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 16/19.

  IRSKA – Da imaju ne znam kakvu pjesmu, irski jezik ju u potpunosti pokvari. A ova pjesma je dosta iritantna i loša. Ako nastave slati pjesme u potpunosti na svom jeziku, mogli bi Irci 'nestati' s JESC scene.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 18/19.

  ITALIJA – Talijani zbog svoje neinovativnosti i nekreativnosti zaslužuju dobit jednu nulu od publike, a bogme ni žiri ovakvo što ne bi smio nagraditi. Ići kopirati pobjednika Eurosonga i nadati se dobrom plasmanu, svašta. Ne vjerujem da će rock pronaći put do mlade publike.
  Ocjena: 1. Moj osobni poredak: 19/19.

 5. Niko bitan — 3. prosinca 2021. u 15:48

  Irska: "I tako prođe još jedna pesma." Bilo mi je zanimljivo prvih 20-ak sekundi i onda sam izgubio interes i čekao sam da se pesma završi. A i Maiuov vokal mi se uopšte ne sviđa. Ocena: 2

  Kazakhstan: Nakon što su bili moj pobednik prošle godine, videti ovakav downfall me psihički boli. Toliko je dosadno!!! I rep deo mi se uopšte ne sviđa. Revamp im nije pomogao. Možda pokupe par sympathy points, ali verujem da će ovo biti Kazahstanov najgori rezultat. Mada, i 2019 su svima bili u Bottom 5 a na kraju završili drugi. Što I dalje ne verujem da je bilo zasluženo ali ok. Možda da se to dogodi i ove godine… Please don't. Ocena: 2

  Italija: Jasno je da je Maneskin bio inspiracija za pesmu. I isto kao i sa Maneskinom, nisam previše oduševljen pesmom, jer ponovo, nisam fan roka. Verujem da će u Top 10 ali neće pobediti. Ocena: 3

 6. REIN LOVER — 3. prosinca 2021. u 15:32

  Irska – pjesma je cool, ali nezz

  Kazahstan – nije lose, i zao mi je malog 😢

  Italija – prepreprepresaveseno, ne izlazi mi iz glave, moje 4. mjesto

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?