Večeras: Drugo polufinale Eurosonga 2022. – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Večeras: Drugo polufinale Eurosonga 2022.

  5 min za čitanje   16 komentara

Nakon završetka prvog, pred nama je novo poglavlje talijanske eurovizijske priče zvane Eurosong 2022. Mjesto radnje je isto – dvorana PaloOlimpico u Torinu, a ulog i nagrada isti – plasman u finale Eurosonga.  San o eurovizijskoj pobjedi večeras prestaje za njih osam, dok deset sretnika nastavlja sanjati pobjednički trofej. Tko će oni biti, saznat ćemo na kraju napetog natjecanja koje nas očekuje večeras, s početkom od 21:00.

Tko su sudionici?

U drugom polufinalu čut ćemo 18 pjesama, dakle jednu više nego u prvom. Oni su, kao i sudionici prvog polufinala, raspoređeni voljom ždrijeba održanog u siječnju, a potom je redoslijed nastupa odredio producentski tim ovogodišnjeg natjecanja u želji da zadrži raznolikost i pozornost gledatelja. Večeras ćemo tako gledati sljedeće zemlje:

Klikom na ime zemlje podsjetite na njenu eurovizijsku povijest, a klikom na ime izvođača upoznajte naše ovogodišnje izvođače koje smo vam predstavili kroz projekt “Emilia &  Bojan predstavljaju sudionike Eurosonga 2022.”. 

Tko glasa?

Kao i u prvom polufinalu, pravo glasa imaju stručni žiriji i gledatelji iz 18 zemalja sudionica, te Španjolske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva koje kao dio skupine BIG5 imaju osiguran izravan plasman u finale. Žiriji su pjesme čuli na sinoć održanoj generalnoj probi, te su svoje glasove poslali EBU-u. Njima će u jednakom omjeru biti pridodati i glasovi publike koja će svoje vrijeme za glasanje imati tijekom emisije uživo, nakon izvedbe posljednje pjesme. Glasovanje će trajati 15 minuta, a sa jednog broja glasati se može do 20 puta. Jedini koji neće glasati na ovaj način su gledatelji iz Australije o čemu smo nedavno pisali. Zbrojem ovih glasova dobit ćemo ukupno deset sretnika koji prolaze u finale, a njihova imena ćemo čuti na kraju showa u potpuno nasumičnom redoslijedu.

Kako gledati?

Drugo polufinale prenosit će sve zemlje sudionice ovogodišnjeg Eurosonga. Gledatelji u Hrvatskoj imat će priliku gledati ga na Prvom programu HTV-a uz neizostavnog Duška Ćurlića. Gledatelji u našoj regiji mogu drugu polufinalnu večer pratiti i u programu RTS1, RTCG, kao i MRT1. Kao i uvijek, osiguran je i izravan prijenos na YouTube kanalu Eurosonga koji počinje u 21:00.

Još malo detalja o showu

Kroz drugu polufinalnu večer ovogodišnjeg Eurosonga vodit će nas isti trio – Laura Pausini, Mika i Alessandro Cattelan. Otvorenje drugog polufinala će biti nešto skromnije u odnosu na prvo, te ćemo tako gledati kratku izvedbu na znakovom jeziku kroz koju će nas voditi Alessandro Cattelan. U dijelu emisije između glasovanja i objave rezultata zabavit će nas planetarno popularni opera-pop trio Il Volo koje svi još uvijek pamtimo po nastupu na Eurosongu 2015. Ostatak showa bi trebao biti konceptualno isti kao i prvo polufinale, a ozbiljnije promjene nisu planirane niti najavljene.

Tko su favoriti večeras?

Drugo polufinale je, po mišljenju mnogih, dosta kvalitetnije u odnosu na prvo, te je puno veći broj pjesama u igri za plasman u finale. S obzirom na to teško je reći koga kladionice sa sigurnošću vide u velikom finalu. Ipak, najveće šanse daju Švedskoj, Poljskoj i Srbiji, dok u finalu najmanje vide Rumunjsku, Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. Ovo ipak ne bi trebalo uzeti bez rezerve s obzirom da je Island prvu polufinalnu večer dočekao među pet posljednjeplasiranih na kladionicama, ali se na kraju ipak našao među deset odabranih za veliko finale. Hoće li kladionice opravdati uloge i očekivanja, vidjet ćemo već večeras.

Tko su vaši favoriti?

I večeras na zanima – tko su vaši favoriti? U anketi koju vam donosimo označite svojih deset favorita za plasman u finale iz druge polufinalne večeri ovogodišnjeg Eurosonga.

anketa 1973

Tko će proći u finale iz drugog polufinala?

Ukupno glasova: 404

 • Srbija - Konstrakta - In Corpore Sano [374 / 18%]
 • Švedska - Cornelia Jacobs - Hold Me Closer [186 / 9%]
 • Poljska - Ochman - River [176 / 8%]
 • Cipar - Andromache - Ela [168 / 8%]
 • Australija - Sheldon Riley - Not The Same [147 / 7%]
 • Estonija - Stefan - Hope [137 / 7%]
 • Češka - We Are Domi - Lights Off [133 / 6%]
 • Finska - The Rasmus - Jezebel [125 / 6%]
 • Azerbajdžan - Nadir Rustamli - Fade To Black [104 / 5%]
 • Belgija - Jérémie Makiese - Miss You [87 / 4%]
 • Crna Gora - Vladana - Breathe [75 / 4%]
 • San Marino - Achille Lauro - Stripper [67 / 3%]
 • Irska - Brooke - That's Rich [66 / 3%]
 • Malta - Emma Muscat - I am what I am [65 / 3%]
 • Izrael - Michael Ben David - I.M. [63 / 3%]
 • Rumunjska - WRS - Llamame [56 / 3%]
 • Sjeverna Makedonija - Andrea - Circles [30 / 1%]
 • Gruzija - Circus Mircus - Lock Me In [20 / 1%]

Nekoliko zanimljivosti

 • Predstavnica Srbije,  Konstrakta, je jedini izvođač u drugom polufinalu koji svoju pjesmu neće izvesti na engleskom, niti će se engleski u većoj ili manjoj mjeri pojavljivati u pjesmi. Preostalih 17 pjesama hoće.
 • U drugom polufinalu puno je više individualnih izvođača nego u prvom gdje smo čuli ukupno sedam bendova i jedan duet.  Večeras ćemo čuti samo tri benda.
 • Po završetku drugog polufinala, očekuje nas konferencija za tisak na kojoj će izvođači izvući ždrijebom u koju polovinu finala će biti smješteni. Nakon što su to učinili izravni i finalisti iz prvog finala, još su preostala tri mjesta u prvoj i sedam u drugoj polovici finala.
 • Pozivamo vas da svoje komentare, mišljenja i predikcije podijelite s nama na društvenoj platformi Konekt. Ukoliko pratite sami ili u društvu preuzmite naše glasačke listiće i zabavite se ocjenjujući sudionike večerašnjeg showa.

 

Eurosong.hr vam želi ugodno i zabavno praćenje drugog polufinala Eurosonga 2022!

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
2
PODIJELI ČLANAK

Rasprava16

 1. SerhatMajesty — 12. svibnja 2022. u 13:31

  Moji željeni finalisti

  Srbija
  Švedska
  Crna Gora
  Cipar
  Gruzija
  Poljska
  Češka
  San Marino
  Estonija
  Finska/Irska

 2. Diavolo — 12. svibnja 2022. u 11:04

  Po meni je ovo polufinale nešto jasnije nego prvo, barem kad je riječ o pretpostavki tko će na proći.

  – ovo je 7 zemalja koje želim gledati u finalu:

  1. Švedska
  2. Gruzija
  3. Poljska
  4. Estonija
  5. Češka
  6. Belgija
  7. Srbija

  – ove tri zemlje bi se morale plasirati jer je sve ostalo toliki škart da ja ne vidim način da ne prođu (što zbog žirija, što zbog publike)

  Australija
  Finska
  Cipar

  – zemlja koja će se vjerojatno plasirati umjesto jedne od svih gore navedenih (zbog žirija):

  Azerbajdžan

  – ostale zemlje mislim da ne bi trebale imati nikakve nade za prolaz:

  Crna Gora
  Makedonija
  Rumunjska
  San Marino
  Malta
  Irska
  Izrael

 3. EscSerbonia — 12. svibnja 2022. u 09:56

  Moja pedikcija za drugo polufinale:

  Dalje sigurno prolaze, sa 100% potencijala:

  1. SRB
  2. POL
  3. SWE
  4. AUS
  *****************
  zatim :
  5. CYP 70%
  6. AZB 60 %
  7. CZE 60%
  8. EST 51% najmaje siguran finalist,ali hajde.
  ******************
  9 i 10 mesto:
  Rubna zona je široka ovde:
  IZR 50% više Q
  SAM 50% više Q
  FIN 50% više Q
  ROM 50 % više Q
  *******************
  BLG 50% više NQ
  MAL 50% više NQ
  MNE 50% više NQ

 4. EscSerbonia — 12. svibnja 2022. u 09:45

  Idemo Konstrakta po to zasluženo finale.
  Operi u centrifugi i Evropu pa prav u top 10 …

 5. EscSerbonia — 12. svibnja 2022. u 09:40

  Analiza sa INDEX-a:

  pa kažu ovako :

  " Što ako?
  Samopouzdanje nam dodatno sjebava i činjenica da je srpska predstavnica apsolutni hit, ne samo u regiji nego i generalno. Još bismo nekako preživjeli da je riječ o Sloveniji ili da su Srbi poslali nekog tko nema šanse, ali ne, oni šalju nekog s legitimno cool pričom.

  I onda smo prisiljeni, kad sve zbrojimo i oduzmemo, postaviti si jedno bitno pitanje.

  Jesmo li mi kao narod uistinu takvi bezveznjaci da u 20 godina nismo pronašli ništa zanimljivije i uzbudljivije od Ivana Mikulića, Borisa Novkovića, Klape s Mora ili Roka Blaževića? Je li i Europa nanjušila ono u što mnogi od nas već dugo sumnjaju?

  Da, imamo more, lijepu prirodu i možete se dobro najesti, ali što se zabave i pop kulture tiče, generalno gledajući – nismo baš pretjerano zanimljivi. Istina, kompletan Eurosong je mrtva dosada, ali ne radi se više o Eurosongu nego o tome da su Srbi ponovno zanimljiviji od nas. A Srbi su jedina bitna referenca. Tim više jer po zabavu redovito odlazimo u Srbiju – bili to filmovi, glazba ili noćni provod.

  Što ako problem nije u izboru pjesme, lošoj strategiji ili pogrešnom pristupu Euroviziji? Što ako uopće nemamo nekog koga bismo mogli poslati ili tko bi bio dovoljno zanimljiv i voljan sudjelovati u nečem toliko dosadnom kao što je Dora?

  Što ako smo jednostavno dosadan narod?

  Što ako cijela Europa zna našu tajnu?

 6. L'essenziale — 12. svibnja 2022. u 09:25

  Očekujem puno bolje polufinale od prvoga i nastupe vrijedne pobjede: Srbija, Poljska kao i vrhunski nastup Izraela i još nekih zemalja. Ono u prvom polufinalu je sve bilo pomalo meh.

 7. NeverLetYouGo — 12. svibnja 2022. u 08:59

  Po meni puno jače polufinale, i mnogo odličnih pjesama. Moja podrska ide Konstrakti, Achilleu, Ochmanu, The Rasmusu i Cornelii

 8. SerhatMajesty — 12. svibnja 2022. u 08:29

  Najviše navijam za Konstry i Vladanu. Go queens to slay!👑👑

 9. Dalmatinac — 12. svibnja 2022. u 08:02

  Sretno braćo!🇷🇸🇲🇪🇲🇰

 10. REIN LOVER — 12. svibnja 2022. u 05:22

  Crna Gora 🤞

 11. ESC fan — 11. svibnja 2022. u 23:35

  Konstraktina pjesma ušla u TOP 50 Viral u Italiji, Španiji, Islandu i Finskoj. Krenulo je. 😎

 12. ESC fan — 11. svibnja 2022. u 23:26

  Od srca želim Vladani i Crnoj Gori prolazak u finale poslije 6 godina! Što se tiče Srbije preuzbuđen sam i odbijam da pogledam bilo kakve nastupe već čekam sutrašnje veče. Atmosfera u areni je nevjerovatna tokom Konstraktinog nastupa i od kada pratim Evroviziju od 2016 nikada nisam imao ovakav snažan feeling oko pjesme za koju sam subjektivno htio vidjeti kao pobjednika. Otprilike mi je se večeras iskristalizirao TOP 5 ovogodišnjeg Eurosonga za šta sam skoro pa siguran da će biti i krajnji rezultat što se tiče sastava, ne nužno baš tačno pozicije, ali o tome ću nakon drugog polufinala. Iskreno ako Srbija prođe u finale nadam se da će dobiti drugi dio finala, a potom i da nastupa zadnja i da onako stavi ikonični pečat na ovogodišnje takmičenje.

 13. ESC fan — 11. svibnja 2022. u 23:18

  Ok pravu predikciju ću napraviti nakon svih nastupa sutra, ali ovo je neka preliminarna, kao i obično neka kombinacija i objektivnih i subjektivnih stavova:

  -Finska
  -Srbija
  -Poljska
  -Svedska
  -Australija
  -San Marino
  -Kipar
  -Irska
  -Češka
  -Crna Gora ili Malta (Ovo mi je ona shock qualifier opcija)

 14. Precious — 11. svibnja 2022. u 22:30

  Ajmo Konstrakta. Umetnica mora u finale.

 15. YeahYeahFire — 11. svibnja 2022. u 22:29

  Umetnice Bože zdravlja razvali!

 16. Niko bitan — 11. svibnja 2022. u 22:11

  Srećno Ana! Ceo Balkan je uz tebe! Pre ponosni smo na tebe i bez obzira na rezultat! ❤️

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje!