Eurosong 2024.: Hrvatska, Srbija, Slovenija – eurosong.hr
Eurosong.hr logo Eurosong.hr logo

Eurosong 2024.: Hrvatska, Srbija, Slovenija

  8 min za čitanje   2 komentara

Prvi nastavak u novom radnom tjednu mogao bi sloviti i za onaj koji ste najviše iščekivali! Naime, ovog utorka na red dolaze predstavnici zemalja naše regije, dobro nam poznati Baby Lasagna, Teya Dora i Raiven.

Ovi izvođači pokušat će drugu godinu zaredom izboriti “regionalni” ulazak u veliku završnicu Eurosonga, a sudeći po činjenici da se trenutno svi nalaze među prvih 20 na kladionicama – to bi im i trebalo poći za rukom.

Opustite se i u narednim redovima pročitajte sve zanimljivosti o ovim predstavnicima, koji ujedno kompletiraju “prvo polufinale” ovogodišnjeg showa, ali i našeg jedinstvenog projekta.


Hrvatska

Izvođač: Baby Lasagna

Pjesma: Rim Tim Tagi Dim

Autori: Marko Purišić

Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 7

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1993.

Najbolji plasman: 4. mjesto (1996., 1999.)

Prošlogodišnji predstavnici: Let 3 – Mama ŠČ! (13. mjesto, 123 boda)

Detaljnije o povijesti Hrvatske na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

Nakon iznimno uspješnog sudjelovanja sastava Let 3 na prošlogodišnjem Eurosongu, HRT je odlučio proširiti ovogodišnje izdanje hrvatskog izbora Dore. Umjesto jedne večeri na koju smo standardno navikli, cijela se smotra ove godine proširila na čak tri! Do 30. studenog na javni natječaj pristigle su 203 kompozicije, od kojih je odabrano 24 natjecatelja uz još četiri rezerve.

Upravo se u potonjem dijelu nalazila najveća senzacija ovogodišnjeg izbora, Baby Lasagna, koji je svoje mjesto na Dori dobio tek 3. siječnja nakon odustajanja pjevačice Zsa Zse! Svoj status favorita nastavio je graditi do samoga tjedna Dore kada je Hrvatsku povukao na visoko treće mjesto kladionica za pobjedu na Eurosongu. Svega nekoliko dana kasnije, 25. veljače, odlukom hrvatskih i međunarodnih žirija (Ukrajina, Island, Italija, Njemačka) te domaćeg gledateljstva postao je novim hrvatskim predstavnikom na tom natjecanju.

YouTube video

Biografija izvođača

Marko Purišić je 28-godišnji Istrijan koji dolazi uz Umaga, a čija je priča s glazbom započela onda kada mu je otac, također glazbenik, nekoliko dana prije devetog rođendana kupio crvenu Falcon gitaru. Ubrzo je formirao i svoj prvi dječački bend Dread Dragons koji se svega nekoliko dana kasnije raspao.

Kasnije je Marko počeo nastupati s bendom Manntra, a kao gitarist sastava je 2019. nastupao na povratničkoj Dori. Tada je grupa s pjesmom In the Shadows osvojila visoko četvrto mjesto u završnici. Njegov angažman u sastavu trajao je oko devet godina, od 2011. do 2022., s malim prekidima.

Ubrzo po napuštanju benda počinje pisati pjesme za poznati njemački metal rock sastav Mono Inc., u kojem također svira i njegov brat. U kratkom periodu je za navedeni sastav napisao oko 200 skladbi, od kojih je svjetlost dana ugledalo 20-ak. Pjesme koje je za njih pisao uvrstile su se na njihov album Ravenblack koji je dospio na prvo mjesto najprodavanijih albuma u Njemačkoj.

Izdavanjem svog debitantskog singla IG Boy u listopadu 2023., započinje svoju karijeru pod pseudonimom Baby Lasagna. Tome je uslijedio singl Don’t Hate Yourself, But Don’t Love Yourself Too Much koji je izašao u prosincu.

Prije pobjede na Dori s pjesmom Rim Tim Tagi Dim osvojio je Cesaricu za hit siječnja, a u ožujku je zajedno s Martinom Kosovecom predstavio dobitnike jedne nagrade Porin.

Lazanje ili pizza margherita?

Baby Lasagna u slobodno je vrijeme veliki obožavatelj mnogih sportova, pisanja novela i serije The Office. Svojevremeno je radio kao asistent u nastavi, a trenutno dovršava studij odnosa s javnošću na jednom zagrebačkom sveučilištu. Ako se pitate jesu li mu lazanje najdraže talijansko jelo – nisu, Marko je ipak veći ljubitelj pizze margherite. Također, veliki je “mačkoljubac”, a imena njegovih mačaka sada zna cijela Hrvatska! Njihova imena su Stipe, Branka i Gertruda.

Društvene mreže

Instagram, TikTok, Spotify

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 2. (16.4.2024.)

KLADIONICA KVOTA
bet 365 3.8
William Hill 4.33
betfair Exchange 4.3
Boyle Sports 4

anketa 2090

Koji će biti završni plasman Hrvatske na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 655

 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [600 / 92%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [36 / 5%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [11 / 2%]
 • Neće se plasirati u finale [6 / 1%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [2 / 0%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [0 / 0%]

Srbija

Izvođač: Teya Dora

Pjesma: Ramonda

Autori: Andrijano Kadović, Luka Jovanović, Teodora Pavlovska

Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 2

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 2007.

Najbolji plasman: 1. mjesto (2007.)

Prošlogodišnji predstavnici: Luke Black – Samo mi se spava (24. mjesto, 30 bodova)

Detaljnije o povijesti Srbije na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

Vrlo brzo po završetku Eurosonga u Liverpoolu, Srbija je potvrdila svoje sudjelovanje na 68. Izboru za pjesmu Eurovizije. Format za izbor predstavnika nije se puno mijenjao te se 28 izvođača natjecalo na Pesmi za Evroviziju. U tjednu prelaska iz veljače na ožujak održala su se dva polufinala i kasnije finale u kojem je na scenu drugi put kročilo 16 izvođača. Kombinacijom glasova žirija i publike u jednakom omjeru, natjecanje je osvojila Teya Dora s pjesmom Ramonda.

YouTube video

Biografija izvođača

Teodora Pavlovska rođena je 1992. u Boru u Srbiji. Iz svog rodnog grada prvo se preselila u Beograd da bi kasnije otputovala u SAD na priznati Berklee College of Music. Tamo je predavanja slušala s Charlijem Puthom, dok joj je završnu diplomu predao Jimmy Page, osnivač sastava Led Zeppelin.

Po završetku studija (2014.) preselila se u New York gdje se bavila skladanjem pjesama, a 2018. se vraća u Beograd. Od tada se intenzivno bavi pisanjem pjesama za druge izvođače, ponajviše Nikoliju, no njezin bogati rezime pokazuje radove koje je stvarala za Natašu Bekvalac, Zoi i Tamaru Popović (tam). Ipak, Teodora počinje objavljivati svoju glazbu 2019. pod okriljem diskografske kuće Bassivity Digital, a uspješne kompozicije stvara i za popularnu seriju Južni vetar.

Jedna od njih slovi i za njezin najveći uspjeh, singl Džanum, koji je prošle godine postao viralan na društvenim mrežama diljem svijeta, a posebice u azijskim državama, Turskoj (dijamantna naklada) i Indiji (platinasta naklada). Pjesmu je napisala u čast svom ocu Draganu koji je 2021. preminuo nakon kratke i teške bolesti. Upravo iz tih razloga navodi kako joj je pjesmu teško izvoditi pred publikom.

Što stranci ne uspijevaju izgovoriti?

Pjesma je u azijskim državama postala viralna dijelom i zbog krivo tumačenog teksta moje more (moye moye), a zanimljivo, njeno umjetničko ime glasi Teya Dora jer njezine kolege s fakulteta nisu mogli izgovoriti Teodora.

Društvene mreže

Instagram, TikTok, Spotify

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 20. (16.4.2024.)

KLADIONICA KVOTA
bet365 251
William Hill 201
betfair Exchange 700
Boyle Sports 151

anketa 2091

Koji će biti završni plasman Srbije na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 427

 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [152 / 36%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [97 / 23%]
 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [86 / 20%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [35 / 8%]
 • Neće se plasirati u finale [32 / 7%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [25 / 6%]

Slovenija

Izvođač: Raiven

Pjesma: Veronika

Autori: Bojan Cvjetićanin, Danilo Kapel, Klavdija Kopina, Martin Bezjak, Peter Khoo, Sara Briški Cirman

Redni broj nastupa u prvom polufinalu: 9

Eurovizijske povijesne činjenice

Prvi nastup: 1993.

Najbolji plasman: 7. mjesto (1995., 2001.)

Prošlogodišnji predstavnici: Joker Out – Carpe Diem (21. mjesto, 96 bodova)

Detaljnije o povijesti Slovenije na Eurosongu saznajte ovdje.

Način odabira izvođača i pjesme

Nakon prolaska u eurovizijsko finale koje se prije 2023. čekalo dvije uzastopne godine, Slovenci su u odabir izvođača krenuli s manjim izmjenama. Naime, umjesto nacionalnog izbora EMA, najavili su televizijski format naziva Misija Malmö u kojem je trebalo sudjelovati svega četvero izvođača koje bi izabrale komisije slovenskih i inozemnih glazbenika. Natječaj je bio otvoren od 17. listopada do 15. studenog na koji je pristiglo oko 100 kompozicija. Ipak, 12. prosinca na konferenciji za javnost RTVSLO je obznanila kako je slovenskom predstavnicom, bez nacionalnog finala, postala Raiven. Ta je pjevačica na natječaj poslala dvije skladbe; Ofeliju i Veroniku, a upravo će s potonjom braniti slovenske boje u Švedskoj.

YouTube video

Biografija izvođača

Raiven je pseudonim 27-godišnje Sare Briški Cirman koja se bavi pjevanjem i sviranjem harfe još od malih nogu. Ova pjevačica prošla je svaki stupanj glazbene naobrazbe, a 2021. je magistrirala operu i solističko pjevanje na Glazbenoj akademiji u Ljubljani.

Ipak, njezin proboj na slovensku glazbenu scenu započinje 2016., i to ni više ni manje nego na slovenskom izboru za Eurosong, zvanom EMA. Tamo prvi put nastupa 2016. s pjesmom Črno Bel te osvaja drugo mjesto. Godinu kasnije, sa skladbom Zažarim završava kao trećeplasirana, a 2018. postaje voditeljica izbora. Treći put na EMI izvodi Kaos te ponovno završava na drugom mjestu. Nakon zadnjeg nastupa posvećuje se operi te bilježi česte nastupe u Slovenskom narodnom kazalištu. Neke od predstava i opera u kojima je igrala su svima poznate Seviljski brijač, Orfej u podzemlju i Evgenij Onjegin. Nastupa također i diljem Europe.

Godine 2021. osvaja popularni slovenski festival Popevka s pjesmom Volkovi, a 2023. na tom festivalu ponovno uskače u voditeljske cipele. U svojoj karijeri izdala je jedan studijski album, Magenta, te dva EP-ja; REM i Sirene, Pt. 1.

Žuta i plava kao predznaci uspjeha

Raivenin kućni ljubimac je papiga ara imena Georgie čije je perje žute i plave boje, baš kao i zastava ovogodišnjih domaćina Eurosonga! Osim toga, Raiven je boju svoje kose počela intenzivno mijenjati već kao tinejdžerica.

Društvene mreže

Instagram, TikTok, Spotify, YouTube, Facebook

KLADIONICE

TRENUTNI POREDAK: 19. (16.4.2024.)

KLADIONICA KVOTA
bet365 101
William Hill 151
betfair Exchange 450
Boyle Sports 151

anketa 2092

Koji će biti završni plasman Slovenije na Eurosongu 2024.?

Ukupno glasova: 363

 • Između 16. i 20. mjesta u finalu [114 / 31%]
 • Između 11. i 15. mjesta u finalu [96 / 26%]
 • Između 21. i 26. mjesta u finalu [56 / 15%]
 • Između 6. i 10. mjesta u finalu [47 / 13%]
 • Neće se plasirati u finale [32 / 9%]
 • Između 1. i 5. mjesta u finalu [18 / 5%]

Podržite Eurosong.hr

Znate li da sav sadržaj na portalu radimo volonterski, iz ljubavi prema Eurosongu, izvođačima i zajednici fanova?

Ako vam se sviđa što radimo, podržite nas!

Iza svega što vidite stoji 17 vrijednih fanova koji izdvajaju vrijeme, trud i novac za održavanje stranice, a kako bismo izvještavali s događanja sami plaćamo i putovanja i smještaj na Dori i Eurosongu.

Kako bismo i dalje mogli biti tu za vas i donositi vam zanimljive sadržaje, donirajte i pomozite da eurosong.hr ostane mjesto okupljanja za sve fanove iz regije.

Donirajte
5
PODIJELI ČLANAK

Rasprava2

 1. ESC fan — 18. travnja 2024. u 13:23

  Preko 60% misli da Slovenija neće ni u TOP 15 lol kakva glupost

Komentiraj članak

Komentari se moderiraju i objavljuju samo ako pridonose raspravi na konstruktivan način. Ukoliko se ne slažeš s nekim člankom ili komentarom, slobodno iznesi svoje mišljenje ali na pristojan način. Ako se tvoj komentar odnosi na gramatičke ili stilske pogreške, problem s web stranicom ili bilo što drugo što nije vezano uz članak, javi nam se.

Trebaš biti prijavljen za komentiranje! Prijavi se?